Wierook, een beleving op zich

Wat is dat toch met wierook? Je komt thuis na een drukke dag, steekt een wierookstokje aan en op wonderlijke wijze word je meegevoerd naar een sfeer van rust en harmonie. De geur brengt je thuis bij jezelf of zelfs naar hogere sferen – dat wisten ze in de oudheid al.

Wierook heeft het vermogen de zware jas van alledaagse beslommeringen van je af te nemen en je een lichter, opener gevoel te geven. Als een geurig briesje blaast het donkere wolken uit je gedachten.

EEN MOMENT VOOR JEZELF

Een manier om goed gegrond en bij jezelf te blijven en de drukte van je af te laten glijden is om elke dag even een time-out te nemen. Even een moment voor jezelf.  Zoek een kalme ruimte waar je niet gestoord wordt. Maak het licht wat zachter en omring je met zachte, warme kussentjes. Zet je timer op 15-20 minuten en relax! Vind je het fijn om even je ogen dicht te doen? Zorg dat je lekker warme dekentjes bij de hand hebt.

Warme geuren helpen je lichaam en geest te ontspannen. Zachte lavendel, zoete jasmijn of kruidige mirre: welke van de meer dan honderd bestaande wierookgeuren je ook ruikt, het doet vrijwel meteen iets met je.
Elke geur heeft zijn eigen specifieke werking en invloed op bepaalde emoties. Met hun unieke karakter scheppen ze elk een heel eigen sfeer: van geborgenheid of geluk, van rust of blijheid. Er zijn ook geuren die stimulerend en opwekkend werken, goed voor de concentratie en om bij te werken of leren. Citroenwierook is zo’n geur. Een van de zachtste geuren is kalmerende lavendel, daar kun je heerlijk bij in slaap vallen. Ben je verdrietig, dan is lotus een heel positieve, troostende geur die een gevoel van warmte en bescherming geeft.

VOOR ELKE EMOTIE OF SFEER BESTAAT EEN GEUR…

Is er ook een aroma voor romantische avonden? Jazeker 🙂
Avondroos is zoet, warm en exotisch. Sandelhout daarentegen is echt een spirituele geur. Die werkt mentaal zuiverend en rustgevend en stimuleert de intuïtie. Heel geschikt voor concentratie tijdens meditatie en yoga.”

Wierookgeuren van natuurlijke grondstoffen zijn bescheiden, nooit opdringerig. Als vanzelf vindt de geur zijn weg via onze neus naar ons zenuwstelsel, waar hij doet waarvoor hij gemaakt is. Geur beïnvloedt onze emoties en onze gemoedstoestand.

Een greep uit de goddelijke geuren:

AMBER – VATA

Van origine is dit een zeldzaam, wasachtig product uit de ingewanden van de potvis; tegenwoordig wordt het plantaardig gemaakt. Een zachte, volle, rijke en zoete geur, om bij weg te dromen. Rustgevend, warm en vriendelijk.

SANDELHOUT – PITTA

Als je aan sandelhout ruikt, ruikt je warme en volle tonen. Het ruikt naar hout, is poederachtig, zacht, cremig en bijna een beetje melkachtig. Sandelhout ruik je het ene moment wel en het andere moment niet.Geeft een gevoel van vrede met jezelf hebben, bij jezelf thuis zijn.

ROZEMARIJN – KAPHA

Wordt verkregen door waterdampdestillatie van de verse bloemen. Rozemarijn ruikt naar eucalyptus, naaldhout, hars en salie. Het heeft een opwekkend en revitaliserend effect. Fijn als je wat ‘beweging’ kunt gebruiken, lichamelijk én geestelijk!

LOTUS – GOED VOOR IEDEREEN!

Heerlijk zoet, rijk en vol. Werkt inspirerend en maakt blij. Een heel positieve geur die warmte en bescherming geeft. Een vriend voor alle dagen en speciaal voor moeilijke tijden.

ZUIVERINGSHOUT – GOED VOOR ALLE DOSHA’S

Een nuchtere, harsachtige geur. Zuivert de geest en de atmosfeer, werkt reinigend en ontsmettend. Praktische bijkomstigheid: houdt muggen en wespen op een afstand.

Bron: Hapinez, Ayurveda

Ayurveda

INNERLIJK WELZIJN & UITERLIJKE SCHOONHEID

Wat is Ayurveda? Ayurveda is een zeer complete therapeutische wetenschap afkomstig uit India die daar al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Daarnaast is Ayurveda ook een filosofie die aanwijzingen geeft voor een harmonieuze manier van leven. Het begrip “ayurveda” komt uit het Sanskriet en is een combinatie van “ayur” wat “leven” betekent en “veda” wat “wetenschap” of “kennis” betekent.

Het volgen van de richtlijnen van de Ayurveda heeft zelfontdekking als doel. Hierbij worden de individuele behoeften van ieder mens als uitgangspunt genomen. De Ayurveda beschouwt een persoon als een geheel en richt zich op het in evenwicht brengen van de persoon en het creëren en harmonie. De Ayurvedische kennis laat zien dat er een duidelijke connectie bestaat tussen alle elementen van het lichaam, waaronder de huid, en de verschillende vitale processen die zich in het lichaam afspelen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Aan de hand van het observeren van de natuur werd door de grote wijzen uit de Himalaya het concept van de vijf basiselementen ontwikkeld en uitgewerkt in de Ayurveda. Uit dit inzicht komt het concept van de drie dosha’s voort: Vata, Pitta en Kapha.

Ayurveda streeft ernaar om bij een persoon de vijf elementen op harmonieuze wijze met elkaar in balans te brengen. Dit doet men door gebruik te maken van persoonlijk aangepaste massages, behandelingen, kruiden, essentiële oliën en muziek, die deze vijf elementen beïnvloeden en balanceren. De gebruikte essentiële oliën en cosmetica moeten aangepast zijn aan de individuele behoefte om zo het gewenste en duurzame resultaat te kunnen bereiken. Door gebruik te maken van de kennis van Ayurveda, aromatherapie en naturopathie bij massage en andere behandelingen, kan een lichamelijke en geestelijke balans gecreëerd worden door de disbalans bij de wortel aan te pakken en zo een stralende, gezonde, zijdeachtige, zachte en vitale huid te ondersteunen en te behouden.

HUIDTYPE VOLGENS AYURVEDA

VATA HUID: mooie dunne huid met veel mimiek, zacht, licht of olijf van kleur met fijne poriën. Een onevenwichtige Vata huid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vata huid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien.

PITTA HUID: Een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën en sproetjes. Een onevenwichtige Pitta huid is gevoelig en gestrest, kan last hebben van een verminderde lipidebarrière en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pitta huid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarrière van de huid ondersteunen.

KAPHA HUID: Een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kapha huid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.

Kunnen emoties je ziek maken?

Ons lichaam heeft een geheugen:
angsten, trauma’s, emotionele en fysieke schokken worden erin opgeslagen en steken,
getriggerd door een bepaalde gebeurtenis of ervaring, opeens de kop weer op in de vorm van bijvoorbeeld ziekte.
Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen.
Ons lichaam geeft continue signalen af waar we iets mee kunnen.

Signalen van je lichaam

Als je gezond wil leven is het van essentieel belang om gehoor te geven aan de signalen van je lichaam.

Lichaam en geest zijn geen twee ‘losse elementen’ maar een geheel.
Het is dus niet alleen belangrijk om regelmatig te bewegen en gezond en verantwoord te eten,
maar ook om ons bewust te zijn van onze (sterke negatieve) emoties.
Vooral wanneer deze emoties regelmatig in alle heftigheid terugkeren of constant op de achtergrond aanwezig blijven.

Wist je dat het woord emotie in het medisch woordenboek als volgt wordt gedefinieerd;
“Intense of pijnlijke psychische reactie die een sterke invloed heeft op vele organen.”

Onze organen zijn middels zenuwverbindingen en hormonen nauw verbonden met onze hersenen.
Psychische klachten vertalen zich daardoor vaak in lichamelijke klachten. Sta er maar eens bij stil;
het komt relatief vaker voor dat we ziek worden wanneer we psychisch kwetsbaar zijn,
bijvoorbeeld tijdens de periodes dat we boos, gestrest of moe zijn.

Eén van onze organen uitgelicht

Neem nou onze nieren. De nieren zijn samen met de lever de grote zuiveraars van ons lichaam.
Wanneer de nieren er niet in slagen om bepaalde afvalproducten te verwijderen ontstaan er mogelijk nierstenen.
Vaak worden deze onopgemerkt afgevoerd met de urine, maar wanneer ze te groot worden kunnen de nierstenen voor pijnlijke klachten zorgen.
Ook nemen onze nieren verschillende emoties op die bewust en onbewust bij ons spelen.
Het opnemen van deze emoties kan dus ook resulteren in lichamelijke klachten.
Wanneer we ons bijvoorbeeld in de steek gelaten voelen kan het zo zijn dat de nieren de heftige emoties die daarbij gepaard gaan
omzetten in nierstenen, een infectie of een hoge bloeddruk.

Een aantal symptomen dat de nieren niet optimaal werken kunnen zijn:
kringen onder de ogen,
opgezette oogleden,
troebele urine, die sterk naar ammoniak ruikt,
sterke rugpijn in de ochtend, die in de loop van de ochtend minder wordt…

Hieronder een overzicht welke emotie een invloed heeft op welk orgaan:

Stap voor stap goede gewoontes aanleren

Maak van de volgende actiepuntjes gewoontes:

 1. Word je bewust van aanhoudende negatieve emoties en gevoelens zoals woede, angst en stress.
  Het onderkennen van sterke negatieve emoties en gevoelens zorgt er vaak al voor dat ze in kracht afnemen en daardoor minder schadelijk worden.
 2. Geniet en ontspan.
  Wanneer we te gefixeerd bezig zijn met onze gezondheid kan dat juist een tegenovergesteld effect hebben omdat we ons dan moeilijker kunnen ontspannen.
  De spanning gaat in het lichaam zitten en vroeg of laat komt dat er uit, bijvoorbeeld in de vorm van een burn out.
 3. Waardeer en respecteer jezelf door regelmatig stil te staan bij de kracht van je lichaam en geest.

De kern van het verhaal?

Als we goed voor ons psyche zorgen, zorgen we goed voor ons lichaam en vice versa.
Met deze kennis in het achterhoofd ben ik gemotiveerd om mijn goede voornemens door te zetten en er een gewoonte van te maken.
Gezond leven is belangrijk en gelukkig te leren, mijn emoties zal ik niet langer meer negeren!
Wie doet er met mij mee?

bron: leefbewust

De energetische lente is al begonnen: de HOUTPERIODE

(van 5 februari tem 17 april met op 2 en 31 maart prachtige volle-maan-dagen)

Waar staat deze periode voor? Wat kunnen we doen als ondersteuning?

 

Enkele kernwoorden die gelinkt zijn aan het HOUT element:

Lever, galblaas, rijbroek cellulitis, zwarte puntjes, vette huid, pigmentvlekken maar ook vermoeide huid, gespannen spieren, last van spanning op de schouders, stress, weinig of slechte energiestroom of futloos gevoel.

 • Ondersteun de lever met de zuivering en doe een 7 daagse leverpakkingskuur. Combineer de leverpakking met een groen kleimasker op je gelaat, ook ons gezichtje houdt ervan om extra verwend te worden na de winter.
 • Laat een volledige kleipakking HOUT op je lichaam doen om de energie weer te laten stromen na de winter. Haal je lichaam uit zijn winterslaap!
 • Doe een drainage kuur van het lichaam: geef jezelf meer energie! Je kan het combineren met een cellulitis behandeling (indien nodig), begin tijdig om je lichaam klaar te maken voor de zomer.
 • Koude billen? Borstel elke dag je lichaam met de Ionic brush en breng daarna de Gel Corps Yang aan op de koude zones.
 • Koude voeten of handen? Geniet van een voet(hand)bad met Algenbad Yang
 • Gespannen schouders? Breng de serum HOUT aan op deze zones. Ga ook eens na waarom je schouders vol spanning zitten? Wat is de oorzaak hiervan – wat kan ik eraan doen?
 • Laat je PHYTO5 specialiste evenwicht brengen in / op je leverzone met de biostimulator.
 • Eet extra veel groene groenten in deze periode: jonge frisse groene blaadjes, zuurkool, gepekelde groenten, geperste salades, scheutjes.
 • Drink voldoende zuiver water, evt. in combinatie met de Phytocure Detox en/of Flow.

Hoe kan je de lichaam thuis ondersteuning bieden om alles goed te laten stromen?

 • Yogi body HOUT of EHV / lait corporel gecombineerd met de PE HOUT. Breng elke dag na bad of douche deze emulsie aan op je hele lichaam voor een goede stroming.
 • Was je elke dag met de Selextreme HOUT in bad of douche. Je krijgt er nog een zijdezachte huid bovenop!

Ga de lente in met een zijde zachte huid en vol energie!

 

Het hout element staat ook voor een nieuw begin, een nieuwe start. Welke doelen heb jij voor 2018 gesteld aan het begin van dit jaar? Ben jij nog steeds met deze doelen bezig? Zijn ze realiseerbaar in de praktijk? Kun je ze combineren met je drukke leven?