Kristallen reinigen en opladen

Kristallen reinigen en opladen

Een kristal is als een brokje DNA van de aarde, waarin miljoenen jaren aan energie zijn opgebouwd.
Eenmaal uit de aarde gehaald dienen de stenen regelmatig gereinigd (ontladen) en opgeladen te worden om hun energetische werking te behouden.

Edelstenen, mineralen en kristallen zijn ontzettend gevoelig voor energieën. Wanneer de stenen gedragen worden door een persoon
ontstaat er een wisselwerking tussen de energie van de drager en de steen.
De steen absorbeert de spanning van de drager op en geeft heilzame energie terug aan de drager.
Dit is ook van toepassing in ruimtes waar de atmosfeer en licht van grote invloed zijn op de energetische wisselwerking met de steen.
In een ernstig gespannen atmosfeer verliezen stenen dan ook eerder hun kracht dan in een harmonieuze atmosfeer.
Over het algemeen kun je ook zeggen dat kleine stenen eerder verzadigd zijn met energie dan grotere stenen en dus verzorgd dienen te worden om hun werking te behouden of te versterken.

Verzorging van edelstenen

Als algemene richtlijnen zou je kunnen aanhouden dat als je een steen gebruikt voor een healing-sessie je hem ervoor en erna reinigt.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt. Als je een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Het reinigen (ontladen) van stenen

Voordat je een steen oplaadt is het belangrijk om het te ‘ontladen’, want anders barst hij letterlijk van de energie.
Er zijn verschillende methoden voor het ontladen van edelstenen, mineralen en kristallen afhankelijk van het type steen en hoe grondig te reiniging nodig is.

 • water
 • hematiet
 • schoonblazen
 • salie, wierook (met name sandelhout) en Palo Santo
 • zilvervliesrijst
 • amethist en seleniet
 • grondig reinigen (aarde, water, vuur)
 • Meru peramide

Water
Een snelle manier om stenen te ontladen is om de steen vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor grondige reiniging. Je haalt vooral de statische elektriciteit uit de steen.

Een grondige reinigingsmethode is om de steen 24 uur in een schaaltje water te leggen. Gebruik hiervoor bronwater zonder koolzuur en geen kraanwater aangezien kraanwater kalk bevat wat vooral de zachtere steensoorten aantast waardoor de steen onder andere de glans verliest. Tijdens dit reinigingsproces in water kunnen er belletjes ontstaan wat de ontlading laat zien. Het is raadzaam om het water tijdens de ontlading een aantal keer te verversen. Zorg ook dat je maar 1 steen of 1 soort steen per keer in het kommetje water legt en niet verschillende soorten tegelijk.

Niet alle stenen zijn geschikt om te ontladen met behulp van water. Over het algemeen kun je zeggen dat stenen met een  lagere hardheid van 4 hier niet tegen kunnen en zullen beschadigen, breken of oplossen.

 • Chrysocolla, Seleniet, Calciet, Celestien, Preniet, Pyriet zijn stenen die enkel afgespoeld dienen te worden. Deze stenen zijn ijzerhoudend of poreus en mogen niet te lang in water verblijven.
 • Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode.

Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen. Het zout gaat in de poriën van de steen zitten en tast de steen van binnenuit aan.

Hematiet
Een manier van ontladen die altijd werkt, is de steen een nacht in een Abalone schelp met Hematietsplit te leggen. Hematiet is een ijzerhoudende steen die zelf niet ontladen hoeft te worden en zelfreinigend is. Dit is een zeer veilige manier van stenen ontladen.

Schoonblazen
Een bijzonder eenvoudige manier om een edelsteen te reinigen is door deze in je hand te houden en een aantal keren krachtig de steen schoonblazen. Je voelt de energie van de steen dan bijna veranderen. Dit is een zeer effectieve manier die je op alle stenen kunt toepassen.

Salie, wierook en Palo Santo
Stenen kunnen ook gereinigd worden met witte Salie. Brand deze kruiden in bijvoorbeeld een Abalone schelp en haal de stenen door de rook hiervan. Het branden van heilig hout (Palo Santo) is ook een goede methode waarbij de edelsteen door de rook van Palo Santo wordt gehaald. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus ook heel geschikt hiervoor.

Zilvervliesrijst
Het ontladen van edelstenen met behulp van zilvervliesrijst wordt best veel toegepast. De steen ligt 24 uur in een schaaltje met zilvervliesrijst en wordt volledig afgedekt. Aangezien rijst vocht onttrekt dient hierbij wel rekening gehouden te worden met stenen die hier niet tegen kunnen. Turkoois kan bijvoorbeeld gaan barsten als er vocht aan onttrokken wordt.

Amethist en Seleniet
Amethist is een goede steen om andere edelstenen mee te reinigen. De frequentie van Amethist neutraliseert de negatieve energie van de vervuilde steen. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met gelijkgerichte energie met andere woorden stenen die bij elkaar passen en elkaar energetisch niet verstoren. Laat de steen ongeveer een uur of twaalf of een cluster van Amethist liggen of nog beter in een Amethist geode voor het volledig ontladen en opladen van de edelsteen. Het is wel verstandig om nadien ook Amethist even goed te laten ontladen en te reinigen.

Seleniet heeft ook reinigende eigenschappen en de zachte energie van Seleniet kan goed gebruikt worden om andere edelstenen te ontladen en op te laden.

Grondig reinigen
Als een steen ernstige spanningen heeft opgenomen dan is het verstandig om de steen grondig te reinigen. Om een maximale ontlading te bewerkstelligen leg je de steen eerst drie dagen in schoon bronwater. Dit betekent dat het water dagelijks verschoond moet worden.
Vervolgens plaats je de steen drie dagen in de aarde. In een schaaltje met potgrond mag ook maar let op dat er geen plant in de buurt is aangezien de energie vrijgave van de steen niet bevordelijk is voor de plant.
Haal de steen na drie dagen uit de aarde en haal de steen een paar keer door een kaarsvlam. Kijk hierbij wel uit voor aanslag op de steen.
De steen is op deze manier zeer grondig gereinigd door gebruik te maken van de elementen water, aarde en vuur.

Meru Piramide
De Meru piramide is een licht energie instrument voor in huis, op het werk of op een heilige plaats.
Het combineert 2 eeuwenoude energetische hulpmiddelen: de piramide en het Shri Yantra symbool.
Zij worden al eeuwen gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen tot de hoogste niveaus.
Als een piramide en een Shri Yantra samengevoegd worden tot een Meru Piramide, ontstaat een krachtig dubbel generator-effect.
De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en die samenvloeien met de energie van de piramide.
Edelstenen kunnen gereinigd en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen

Het opladen van stenen 

Ook de methode voor het opladen van stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de steen.
Grofweg kun je zeggen dat :

 • heldere stenen opgeladen kunnen worden door de zon,
 • doorzichtige stenen door de volle maan en
 • dichte stenen in de aarde.

Maar ook dit ligt wat genuanceerder. Laten we daar eens naar gaan kijken:

Zonlicht
De meeste heldere stenen zoals kristallen kun je prima opladen in de volle zon. Maar stenen die Mangaam bevatten zoals Amethist kunnen door het zonlicht verkleuren.
Turkoois kan zelfs barsten in de zon door uitdroging. Wil je dit soort stenen toch opladen in de zon kies er dan voor om ze af te dekken met een doekje of
gebruik de ochtend zon of de zon in de namiddag wanneer deze niet op volle sterkte is.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.

De kracht van het maanlicht
Door het reinigen is je de steen weer ‘gereset’, en klaar voor nieuwe energie. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar eigenlijk is het een stappenplan dat we vaker gebruiken:
eerst resetten, opladen en her-activeren. Het licht van de (volle) maan is een natuurlijke bron van energie voor edelstenen.
Met onderstaand ritueel leer jij ook zelf om je stenen op te laden in het maanlicht:

 • Pak een schaaltje, vul dit met water en leg je stenen erin, met de intentie om ze te zuiveren en op te laden met positieve energie.
 • Laat de stenen de hele nacht in het volle maanlicht staan.
 • Dep de stenen als laatste voorzichtig droog met een doek. Zo kunnen de kristallen zich weer zuiver focussen op jouw energie.

Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen. Het opladen bij volle maan heeft zelfs effect wanneer de stenen achter glas liggen.

Aarde
Een prima manier om stenen op te laden is om de stenen in de aarde te plaatsen. Let hierbij wel op dat Calcietsoorten, Malachiet maar ook Barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijstlaag kunnen verliezen. Het opladen door middel van de steen in de aarde plaatsen is een zeer krachtige manier en heel geschikt voor stenen die het een en ander te verduren hebben gehad. De steen komt goed tot rust in de aarde.

Abalone schelp met Bergkristal split
Een veilige manier om stenen op te laden is door ze nachtje in een Abalone schelp te plaatsen met Bergkristalsplit. Dit werkt prima voor bijna alle stenen. Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Meru Piramide
Een hele mooie methode om edelstenen, mineralen en kristallen te ontladen en op te laden is gebruik te maken van een Meru piramide. De piramide dient goed uitgelijnd te zijn met een zijde naar het noord-zuid gericht. De Meru piramide combineert twee eeuwenoude energetische hulpmiddelen namelijk de piramide zelf en het Shri Yantra symbool.

Deze twee energetische hulpmiddelen worden al eeuwen lang gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen en door beide te combineren ontstaat een krachtig dubbel generator effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en vloeit samen met de piramide. Edelstenen kunnen ontladen en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen voor ongeveer 8 uur. De stenen langer en vaker in de piramide plaatsen geeft nog beter resultaten.

Sommige stenen zoals Citrien, Cyaniet en Seleniet reinigen zichzelf en hoeven daarom niet gereinigd te worden.

Tijdsduur van gebruik

Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat je goed blijft letten op het uiterlijk van de steen.
Bijvoorbeeld als de intensiteit van de kleur verandert. Bij Amethist zie je nog wel eens dat deze op den duur wat grijzig wordt.
Ook komt het voor dat stenen barsten gaan vertonen in het binnenste van de steen.
Allemaal tekenen dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging.
Dit geldt ook voor mineralen die in ruimtes zijn geplaatst. Let hierbij ook goed op de kleur en alle andere eventuele veranderingen.

Belangrijk is om aandacht te hebben voor de stenen en deze goed te verzorgen. Sta open voor de energie van de steen en ervaar de krachtige energie.
Onthoudt dat de edelstenen, mineralen en kristallen daadwerkelijk levend zijn en deze wonderen van de natuur verdienen dan ook niets meer dan respect.
Wanneer een steen is uitgewerkt en je heeft gediend gooi deze dan niet weg in de prullenbak maar bedank de steen en stop hem terug in de aarde waar hij ooit vandaan kwam.

Warme groet
Jessica

 

Bronnen:

kristalmeester.nl
happinez.nl
edelstenenenmineralen.nl

Write a Reply or Comment